Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)

Danie główne: Makaron penne a’la carbonara w sosie serowym z szynką i natką pietruszki, woda z pomarańczą (1,3,7)

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,3)

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, twarożek soute, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Jarzynowa (zabielana) (1,7)

Danie główne: Stripsy z kurczaka (2szt), ziemniaki, surówka porowa (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Rogal maślany, miód, masło, kakao, owoc (1,3,7)

 

Środa

Śniadanie:

Szynka wieprzowa,  serek waniliowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Krem ziemniaczany z mielonym kminkiem (zabielany) z grzankami (1,3,7)

Danie główne: Racuchy z jabłkami (2szt) polane musem truskawkowym, woda z cytryną (1,3,7)

Podwieczorek:

Tosty z szynką i serem, warzywa krojone w słupki (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki cynamonowe na mleku, powidła śliwkowe, masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, warzywami i zieloną pietruszką (9)

Danie główne: Pyzy z mięsem (3szt) polane masłem, kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)

Piątek

Śniadanie:

Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z drobnym makaronem (zabielana) (1,3,7)

Danie główne: Mintaj soute (kostka), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda z pomarańczą (4,1)

Podwieczorek:

Mini muffinka czekoladowa, herbata owocowa, owoc (1,3,7)

 

 

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.

które mówi o obowiązku przekazywania  konsumentom informacji na temat  składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.