Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką (9)

Danie główne: Kluseczki leniwe (10szt) polane musem ze śmietanki, twarogu i kiwi,
woda z cytryną i miętą (1,3,7)

Podwieczorek:

Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

 

Wtorek

Śniadanie:

Chałka maślana, miód, masło, bawarka, owoc (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)

Danie główne: Kotlet jaglano-drobiowy z dodatkiem pomidorów, sos pomidorowy (zabielany), ziemniaki,

 mix sałat w sosie vinegrette, kompot  (1,3,7)

Podwieczorek:

Serek waniliowy z bakaliami (wyrób własny), biszkopty (1,3,7)

 

Środa

Śniadanie:

Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb graham, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Morszczuk soute, ziemniaki, buraczki zasmażane na ciepło (kostka), woda z pomarańczą i miętą (4,1)

Podwieczorek:

Ciasto zebra (wyrób własny), owoc, herbata owocowa (1,3)

 

Czwartek

Śniadanie:

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (wyrób własny), pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Gulasz (z szynki wieprzowej), kasza jęczmienna, ogórek zielony (krojony w kostkę), kompot (1)

Podwieczorek:

Owoc, słomka ptysiowa (1,3)

Piątek

Śniadanie:

Płatki miodowe na mleku, dżem owocowy, masło, bułka grahamka- mini, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z (drobnym) makaronem (zabielana) (7,3,1)

Danie główne: Kalafior (gotowany na parze) polany masełkiem z bułką tartą, ziemniaki z koperkiem, marchewka z ananasem, woda z pomarańczą i miętą  (1,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.

które mówi o obowiązku przekazywania  konsumentom informacji na temat  składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.