Poniedziałek
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)
Danie główne: Makaron penne a’la carbonara w sosie serowym z szynką i natką pietruszki, woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,3)
Wtorek
Śniadanie:
Szynka drobiowa, twarożek soute, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (zabielana) (1,7)
Danie główne: Stripsy z kurczaka (2szt), ziemniaki, surówka porowa (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Rogal maślany, miód, masło, kakao, owoc (1,3,7)
Środa
Śniadanie:
Szynka wieprzowa, serek waniliowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem ziemniaczany z mielonym kminkiem (zabielany) z grzankami (1,3,7)
Danie główne: Racuchy z jabłkami (2szt) polane musem truskawkowym, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek:
Tosty z szynką i serem, warzywa krojone w słupki (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki cynamonowe na mleku, powidła śliwkowe, masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)
Obiad:
Zupa: Rosół z ryżem, warzywami i zieloną pietruszką (9)
Danie główne: Pyzy z mięsem (3szt) polane masłem, kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)
Piątek
Śniadanie:
Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,3,7)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z drobnym makaronem (zabielana) (1,3,7)
Danie główne: Mintaj soute (kostka), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda z pomarańczą (4,1)
Podwieczorek:
Mini muffinka czekoladowa, herbata owocowa, owoc (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.
które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne; - Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
- Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia; - Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.