Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty - plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z ryżem i warzywami (zabielana) (7)

Danie główne: Łazanki z białą kapustą, marchewką, cebulką i kiełbasą, woda z cytryną i miętą (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

Wtorek

Śniadanie:

Twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Barszcz biały z ziemniakami (zabielany) (1,7)

Danie główne: Gulasz wieprzowy (z łopatki), kasza jęczmienna, ogórek małosolny (krojony w kostkę), kompot (1)

Podwieczorek:

Chałka maślana, miód, masło, owoc, herbata owocowa (1,3,7)

Środa

Śniadanie:

Parówka drobiowa na ciepło, ketchup, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Krem koperkowo-kalafiorowy z grzankami (zabielana) (1,7)

Danie główne: Kluseczki leniwe polane musem z twarogu, śmietanki i brzoskwiń, woda z pomarańczą i melisą (1,3,7)

Podwieczorek:

Pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

Czwartek

Śniadanie:

Płatki miodowe na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), bułka grahamka – mini, masło, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,7,9)

Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości), ziemniaki, surówka z białej kapusty z porem (na bazie jogurtu), kompot (-)

Podwieczorek:

Serek waniliowy, ciasteczka wielozbożowe, owoc (1,3,7)

Piątek

Śniadanie:

 Jajko gotowane, ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Morszczuk panierowany, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z cytryną i miętą (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Owoc, słomka ptysiowa (1,3,)

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.

które mówi o obowiązku przekazywania  konsumentom informacji na temat  składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.