Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (1,9)

Danie główne: Pierogi ruskie z masłem i cebulką, woda z cytryną i miętą (1,3,7)

Podwieczorek:

Serek waniliowy, biszkopty, owoc (1,3,7)

Wtorek

Śniadanie:

Chałka maślana, miód, masło, herbata owocowa, owoc (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z makaronem i marchewką (zabielana) (1,3,7)

Danie główne: Kotlecik mielony, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z brokułem (na bazie jogurtu naturalnego), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

 

Środa

Śniadanie:

Parówka drobiowa na ciepło, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata czarna z cytryną (1,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z ryżem, marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Naleśniki z prażonym jabłkiem (2szt), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

 

Czwartek

Śniadanie:

Płatki miodowe na mleku, dżem owocowy – niskosłodzony, masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Minestrone (włoszczyzna, kapusta młoda, pomidory, cukinia, ziemniaki) (9)

Danie główne: Makaron w sosie serowo-szpinakowym z indykiem (krojony w kostkę), woda z pomarańczą
 i melisą (1,3,7)

Podwieczorek:

Owoc, słomka ptysiowa (1,3)

Piątek

Śniadanie:

Twarożek ze szczypiorkiem (wyrób własny), pasztet drobiowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto ucierane (wyrób własny), herbata owocowa, owoc (1,3)

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne – Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, z dnia 25 października 2011r.

które mówi o obowiązku przekazywania  konsumentom informacji na temat  składników obecnych w serwowanej żywności oraz innych substancji mogących powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj „WYKAZ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI”.

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub
    ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia a także produkty pochodne;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg
    lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne;

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym jadłospisie.